Japan og Nord-Korea har ikke diplomatiske relasjoner, og forholdet mellom de to landene beskrives som anstrengt og fiendtlig på sitt beste. Dette skyldes i hovedsak problemstillinger som nordkoreansk kidnapping av japanske borgere og Nord-Koreas atomvåpenprogram. Sent på 70-tallet og tidlig på 80-tallet bortførte Nord-Korea minst 17 japanske borgere (muligens flere) og brukte dem til å undervise i japansk kultur og språk på nordkoreanske spionskoler. Nord-Korea benektet bortføringene inntil den japanske statsministeren, Junichiro Koizumi, møtte Kim Jong-il ansikt-til-ansikt i Pyongyang. Nord-Korea innrømmet å ha bortført tretten japanske borgere og lot de fem overlevende besøke Japan på betingelse av at de senere skulle komme tilbake igjen til Nord-Korea. De fem dro imidlertid aldri tilbake og Nord-Korea regnet dette som et brudd på avtalen. Til tross for nye samtaler i 2004 og 2014 forblir bortførelsessaken uløst og et viktig problem i forholdet mellom landene.

Som målet for flere nordkoreanske rakettester ser Japan Nord-Korea som en stor trussel mot japansk sikkerhet og japanere er det folket med mest negativt inntrykk av Nord-Korea i verden. Siden Kim-Jong-un kom til makten i 2011 har Tokyo endret fokus til å være militært forberedt på et uforutsigbart Nord-Korea med atomvåpen. 

Les mer om...

Les om Japan

Les om Nord-Korea

<<Tilbake til oversiktside "Bilaterale relasjoner"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:


Wrenn Yennie Lindgren er vitenskapsassistent ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Hun fokuserer på japansk politikk og utenrikspolitkk, regionale relasjoner i Øst-Asia, samt tradisjonelle og ikke-tradisjonelle sikkerhetsutfordringer i Øst-Asia/Stillehavsregionen.