Helt siden de diplomatiske forbindelsene mellom Kina og Japan ble normalisert i 1972, har forholdet mellom de to landene vært preget av perioder med vekselvis økt spenning og forsoning. Gjennom det meste av perioden etter andre verdenskrig og frem mot den kalde krigen, lyktes landene å bygge opp et konstruktivt forhold ved å unngå konfrontasjon og ved å «glatte over» uenigheter. Etter den kalde krigen har imidlertid uenighet om landenes felles historie, over Japans gode forhold til Taiwan, uenigheter om grenser og japanske politikeres omstridte besøk til Yasukuni-tempelet truet med å ødelegge landenes nære økonomiske relasjoner og politiske bånd.

For å beskrive dagens forhold mellom Kina og Japan brukes ofte uttrykket «hot economics, cold politics». Som verdens andre og tredje største økonomier, og med verden største bilaterale handelsrelasjon, spiller Japan og Kina viktige økonomiske roller både regionalt og globalt.

Hovedårsaken til at det politiske forholdet mellom Kina og Japan er dårligere enn på lenge ligger i den pågående striden om en gruppe småøyer i Østkinahavet: Senkaku/Diaoyu-øyene (Se også her). Som mange av konfliktene mellom landene har konflikten temaer som historieforståelsen av andre verdenskrig, kolonisering og rivalisering. Som følge av økt spenning etter den japanske nasjonaliseringen av øygruppen i 2012 har ikke Kina og Japan hatt politiske samtaler på høyt nivå siden den gang, men etter at de to landenes presidenter møttes i november 2014, er det blitt spekulert i om at forholdet er i ferd med å bli bedre.

Les mer om...

Les om Japan

Les om Kina

<<Tilbake til oversiktside "Bilaterale relasjoner"
<<Tilbake til forsiden

Video:

Japan – Kina: Al Jazeera English: Inside Story - Japan and China: A clash of empires? https://www.youtube.com/watch?v=r7LDH5_ptHQ 

Videre lesning:

Om forfatteren:


Wrenn Yennie Lindgren er vitenskapsassistent ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Hun fokuserer på japansk politikk og utenrikspolitkk, regionale relasjoner i Øst-Asia, samt tradisjonelle og ikke-tradisjonelle sikkerhetsutfordringer i Øst-Asia/Stillehavsregionen.