Forholdet mellom Nord-Korea og USA preges i stor grad av nordkoreansk prdoduksjon av atomvåpen og testing av langdistansemissiler, samt nordkoreanske trusler mot både USA og Sør-Korea. I Pyongyang blir de amerikanske troppene i Sør-Korea sett på som en trussel. Det er ingen direkte diplomatisk kontakt mellom de to landene, og USAs diplomatiske forbindelser med Nord-Korea håndteres av Sveriges ambassade i landet.

I 1994 undertegnet de to landene en avtale om inspeksjon av nordkoreanske atomanlegg, men i 2002 og 20003 forverret relasjonene seg etter nordkoreanske brudd på avtalen og etter at USAs daværende president, George W. Bush, omtalte Nord-Korea som en del av «ondskapens akse». Etter nye forhandlingsrunder under de såkalte Sekspartssamtalene bedret forholdet seg mellom landene, og inspeksjonene ble gjenopptatt. Forholdet har deretter sett tegn på vekselvis forbedring og forverring. Nord-Korea gjennomførte prøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013, testet langdistansemissiler, og senket i 2010 den sørkoreanske korvetten Cheonan, der 46  soldater omkom.

Bilde: Vraket av Cheonan inspiseres av amerikanske soldater.

Les mer om...

Les om Nord-Korea

Les om USA

<<Tilbake til oversiktside "Bilaterale relasjoner"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken