I andre halvdel av 1800-tallet ble Kina presset til å inngå en rekke ulikeverdige traktater med vestlige stormakter og Japan . Dermed var Kinas stormaktstid forbi: Kina hadde lidd nederlag mot Frankrike og Storbritannia (noe som blant annet førte til at Kina mistet kontroll over mange av sine havnebyer) og tapte også en krig mot Japan i 1895. Kina tapte også herredømme over den koreanske halvøy, Taiwan (den gang kjent som Formosa) og Port Arthur (nå: Lüshunkou). Følelsen av å være ydmyket - ikke bare av europeiske stater, men også av en annen asiatisk stat - spredte seg i Kina.

 Bilde: Kinesiske generaler overgir seg til Japan etter nederlaget under den kinesisk-japanske krig.

Qing-dynastiet i Kina fikk mye av skylden for nederlagene, og viste seg ute av stand til å reformere og modernisere landet. Misnøye i den kinesiske befolkningen begynte å spre seg og munnet ut i et opprør mot europeerne: Det såkalte Bokser-opprøret i 1898.

Etter at de utenlandske legasjonene i Beijing ble beleiret, slo en internasjonal ekspedisjonsstyrke ned opprøret. I etterkant ble flere byer i det nordlige Kina okkupert, keiserdømmet måtte betale krigserstatninger, og flere byer ble plyndret av utenlandske soldater.

Bilde: Utenlandske soldater i Den forbudte by i Beijing etter Bokser-opprøret.

Neste: "Historie VI - Japan 1900-1945"
Forrige: "Historie IV - Vesten kommer til Kina"

Les også om...

Les "Historie V - Japan rundt ca. 1900"

Les "Historie V - Korea rundt ca. 1900"

Les "Historie V - Sørøst-Asia rundt ca. 1900

<<Historie V- Øst-Asia rundt år 1900
<<Tilbake til oversiktside "Historie"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken».