Etter den andre verdenskrig opplevde Japan en enorm økonomisk vekst blant annet som følge av støtte fra USA, og i løpet av 1980-tallet ble landet verdens nest største økonomi etter USA. Siden 1990 har imidlertid landets økonomi vært preget av stagnasjon, og Japan har mistet plassen som verdens nest største økonomi til Kina.

"De fire asiatiske tigre" er et begrep som vanligvis brukes til å beskrive Hongkong, Singapore, Taiwan og Sør-Korea. Begrepet henviser til den imponerende økonomiske moderniseringen og industrialiseringen de gjennomgikk mellom tidlig 1960-tall og 1990-tallet.

 

Bilde: Den velstående bydelen Gangnam i Seoul, Sør-Kora. (DuesrideCC BY-SA 3.0)

Kinas økonomiske vekst begynte noe senere enn nabolandenes etter flere mislykkede forsøk på å reformere industri og økonomi. Særlig beryktet er Det store spranget. Kommunistpartiet, med Mao Zedong i spissen, igangsatte moderniseringsprogrammer som slo feil. Det er antatt at sultkatastrofene som fulgte kostet 30 millioner mennesker livet. Da den økonomiske veksten virkelig tok av mot slutten av 1970-tallet, fikk imidlertid Kina en av de mest imponerende økonomiske vekstperiodene verden har sett. Fra 1978 til 2003 vokste Kinas økonomi med 9,7% årlig, og i 2010 gikk Kina forbi Japan som verdens nest største økonomi.

 Bilde: Produksjon av nitril-hansker på en fabrikk i Hebei-provinsen i Kina. (Copyright: chinahbzyg / Shutterstock.com

Det er mye usikkerhet knyttet til Kinas videre økonomiske vekst. Blant annet kan både miljøødeleggelser, demografisk utvikling og sosiale problemer begrense veksten. Men dersom veksten fortsetter er det antatt at Kina vil overta plassen som verdens største økonomi. (Følg denne lenken for å se hvor mange år det kan ta: The Economist).

Neste: "Historie XI – Regionen etter den kalde krigen"
Forrige: "Historie IX – Avkolonisering i Asia"

Asia’s Tigers:  http://www.povertyeducation.org/the-rise-of-asia.html

Arbeidsoppgave

 

<<Tilbake til oversiktside "Historie"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Audun Reiby er informasjonsrådgiver ved Den norske Atlanterhavskomité. Han har USA og Kina som fagområder og har tidligere forsket på bl.a. amerikansk Kina-politikk, samt kinesiske sosiale medier. Han er redaktør for undervisningspakken «Øst-Asia-pakken».