Bilde: Portrett av Chiang Kai-shek i Beijing, der portrettet av Mao Zedong henger i dag.

Taiwan har historisk sett vært en del av det keiserlige Kina. I 1895 ble Taiwan en japansk koloni og kom ikke under kinesisk kontroll igjen før etter andre verdenskrig. Når nasjonalistene (GMD) under ledelse av Chiang Kai-shek (Jiang Jieshi) tapte den kinesiske borgerkrigen mot Mao Zedongs kommunister, flyktet de til Taiwan og opprettet i 1949 et autoritært ettparti-system på øyen. Taiwan utviklet seg sakte, men sikkert til å bli en av Øst-Asias mest dynamiske økonomier og er sammen med Sør-Korea, Singapore og Hongkong en av de fire såkalte «asiatiske økonomiske tigrene» med en avansert eksportøkonomi, høy levestandard og et pulserende samfunns- og kulturliv.

Bilde: Taipei. (peellden / CC BY-SA 3.0

På 1980-tallet ble en demokratiseringsprosess igangsatt da Chiang Kai-sheks etterfølger, hans sønn Chiang Chinh-kuo (Jiang Qingguo), tillot stadig mer omfattende politisk liberalisering. Også en taiwansk bevegelse, bestående av ulike sosiale grupperinger, bidro til demokratiseringen ved å presse den taiwanske regjeringen. Taiwan holdt sitt første demokratiske presidentvalg i 1996 da nasjonalistpartiets Lee Teng-hui ble valgt som president. Under store deler av 2000-tallet var det imidlertid opposisjonspartiet DPP under ledelse av Chen Shui-bian, med mål om et mer selvstendig Taiwan, som hadde makten. Siden 2008 har Taiwan igjen blitt styrt av GMD under president Ma Ying-jeuo: Ma har gode relasjoner med Kina som sin fremste politiske ambisjon, noe som han har måttet tåle økende intern kritikk for.

Les om Taiwans konflikt med Kina

Les også om...

Kina 

Japan

Sør-Korea

Russland

Nord-Korea

USA

<<Tilbake til oversiktside "Land i Øst-Asia"
<<Tilbake til forsiden

Om forfatteren:

Christopher Weidacher Hsiung har vært forsker og doktorgradsstipendiat ved Senter for asiatiske sikkerhetsstudier på Institutt for forsvarsstudier siden desember 2012. Han fokuserer særlig på forholdet mellom Kina og Russland, Kinas Arktis-politikk, Kinas utenrikspolitikk og Taiwan.